Hitta bostad

Hitta bostad

Som ny student kan bostadssituationen i Lund kännas hopplös. Många studenter väljer att bo inneboende, utanför Lund eller i andra hand någon eller några terminer. Eftersom Lund är en bra cykelstad, så behöver man inte bo i centrum för att lätt ta sig fram och tillbaka från bostaden. Det som är viktigt att tänka på är att ställa sig i bostadskö så fort som möjligt, för att kunna ha chans till ett eget boende i Lund.

AF-bostäder
Stiftelsen AF Bostäder är det största studentbostadsföretaget i Lund. De har mer än 5 600 bostäder till uthyrning. Du kan välja mellan korridorrum och 1-4 rumslägenheter. All uthyrning sker via www.afb.se. För att kunna ställa dig i bostadskö och boka bostad måste vara medlem i AF (via Studentlund). AFB:s kundcenter hittar du på Sparta, Tunavägen 39.

Lunds Kommuns Fastighets AB
LKF har en något längre kötid än vanliga studentbostäder. Du ställer dig i kö genom att anmäla dig på

www.lkf.se.

Inneboende
Att bo inneboende eller i andra hand är ofta ett bra alternativ. BoPoolen är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets Studentkårer (Lus). Genom Bopoolen sätts bostadslösa studenter i kontakt med privatpersoner som vill hyra ut lägenheter, rum etc. Besök hemsidan, www.bopoolen.nu, där du kan annonsera efter bostad eller leta bland de annonser som finns utlagda där. Det finns ingen möjlighet att ställa sig i kö hos BoPoolen utan alla lediga boenden läggs ut på hemsidan. Som student kan man även lägga in en annons om önskad bostad. En annan möjlighet är att annonsera och/eller leta annonser i dagstidningar.

Kom ihåg att du även kan dela en lägenhet med fler personer! Att dela en större lägenhet med kursare eller kompisar är inget ovanligt som student. Oftast råder det inte samma brist på större lägenheter som mindre.

Nationsbostäder
Alla nationer har egna bostäder för sina medlemmar. Många har novischutlottning i början av varje termin.
Läs mer om att bo på nation.

Boende utanför Lund och i Malmö
Ett alternativ är att bo i någon av orterna runt Lund te x Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv. Med Pågatåget tar det inte mer än 15 minuter till Lund. Skulle det vara svårt att hitta boende inom 15 minuters resväg så kan du titta efter bostad i Landskrona, som inte ligger mer än 20 minuter från Lund. Även städer som Hässleholm, med 30 minuters resväg och Kristianstad, en timme från Lund, är bra alternativ med goda kommunikationer, om du har svårt att hitta boende i Lund. Information om lediga boende finns på respektive kommuns hemsida.


Folkbokföring, bostadsbidrag och hemförsäkring
När du har hittat någonstans att bo är det viktigt att du skriver dig, dvs folkbokför dig, där. Detta för att du ska kunna söka bostadsbidrag, som du bara kan göra i den kommun där du är folkbokförd (se www.forsakringskassan.se) och för att gratis tandvård till dess att du fyller 19 år bara gäller i din hemortskommun. Dessutom ger en egen hemförsäkring bättre skydd än de tillägg som kan fås till dina föräldrars hemförsäkring. Det är också viktigt för samhället, vid all offentlig och kommunal planering, att du folkbokförd på rätt ort. Det är lätt att ändra folkbokföringen. Du gör det enklast genom att anmäla flyttning till Svensk Adressändring AB, www.adressandring.se (tel 020-97 98 99). För att din nya folkbokföring skall gälla från den faktiska flyttningsdagen måste din anmälan ha kommit in inom en vecka, annars gäller den från den dag den kommer in.


Kris
När det är kris finns det några mer eller mindre provisoriska lösningar. Ett antal studenter bor på vandrarhem under en kortare period. Det är ett relativt billigt alternativ medan man letar efter fast boende.